Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Γιώργος Καρανικόλας(1918-1996): Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Αγωνιστής Εθνικής Αντίστασης

Απώλεια για τα Γράμματα
Πέθανε και κηδεύτηκε χτες ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και κομμουνιστής συγγραφέας, Γιώργος Καρανικόλας

Πρωί του Μ. Σαββάτου, σε κλινική όπου νοσηλευόταν το τελευταίο δεκαπενθήμερο, υπέκυψε από την επάρατη νόσο, σε ηλικία 78 ετών, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, κομμουνιστής, δημοσιογράφος και συγγραφέας, Γιώργος Καρανικόλας.Η κηδεία του έγινε χτες (3μμ) από το Νεκροταφείο Αργυρούπολης, από όπου τον αποχαιρέτησαν οι οικείοι, οι σύντροφοι και συνάδελφοί του. Τη θλίψη του για το θάνατο του Γ. Καρανικόλα εξέφρασε το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ.

"Αισθάνομαι περήφανος που υπηρέτησα τα ιδανικά της Αντίστασης μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και πεθαίνω μέλος του ΚΚΕ",έλεγε ο Γιώργος Καρανικόλας - γνωρίζοντας ότι δε θα νικούσε τον καρκίνο - τον περασμένο Σεπτέμβρη, στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε.

Ο Γ. Καρανικόλας γεννήθηκε στο Μαρμάρι της Εύβοιας. Σε ηλικία 5 χρόνων μαζί με την οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο Γαλάτσι, από όπου έφυγε στις 30 Νοέμβρη του 1943, κυνηγημένος από τους Γερμανοτσολιάδες, μετά το περίφημο μπλόκο του Γαλατσίου, και κατέφυγε στα ελεύθερα βουνά της ιδιαίτερης πατρίδας του. Μέχρι το τέλος της Κατοχής ήταν υπεύθυνος Τύπου και Διαφώτισης του ΕΑΜ Εύβοιας, γνωστός με το ψευδώνυμο "Δημοσθένης".Μετά την απελευθέρωση, 3/3/45, συνελήφθη στην Αρτάκη και βασανίστηκε από ταγματασφαλίτες. Καταδικασμένος σε πολυετή κάθειρξη για την αγωνιστική του δράση μέχρι το 1952, πέρασε από φυλακές, τον Αη - Στράτη, τα Γιούρα και το Αργοστόλι.Εκτός από την αντιστασιακή του δράση, ανέπτυξε και συνδικαλιστική ως υπάλληλος του ΤΣΑΥ αρχικά και στη συνέχεια ωςμέλος της Κεντρικής Πανυπαλληλικής Επιτροπής της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Καταναλωτικών Συνεταιρισμών και ως εκπρόσωπος των υπαλλήλων ΝΠΔΔ.

Παρότι σπούδασε νομικά, από νεαρή ηλικία τον κέρδισε η λογοτεχνία, η ιστοριογραφία και η δημοσιογραφία. Εργάστηκε και συνεργάστηκε με αρκετές αθηναϊκές και επαρχιακές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και ο "Ριζοσπάστης",σε λογοτεχνικά περιοδικά και στον περιοδικό Τύπο. Για χρόνια ήταν διευθυντής στην Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, από όπου τον απέλυσε η απριλιανή χούντα.

Από το 1983 ήταν μέλος της διοίκησης της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της οποίας διατέλεσε και πρόεδρος (1991 - 1992). Για την πνευματική και κοινωνική του προσφορά τιμήθηκε με διακρίσεις σε Ελλάδα, ΕΣΣΔ, ΛΔ Βουλγαρίας, Λιβύη, Σουηδία και Ιταλία. Να σημειώσουμε ότι μαζί με τη συντρόφισσα της ζωής του Ελένη Στεφανίδου υπήρξε ο θεμελιωτής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αλίμου.

Εγραψε και κυκλοφόρησε τα παρακάτω βιβλία: "Ο Εκπαιδευτικός Ομιλος και η μεγάλη του συμβολή στη νεοελληνική Αναγέννηση" (1959), "Κιλελέρ" (1960), "Νόθες εκλογές στην Ελλάδα 1843 - 1961" (1963), "Καλαμάκι" (1966), "Στις φλόγες του Εικοσιένα" (1971), "Ρασοφόροι, συμφορά του έθνους" (1976), "Η συντριβή της συμμαχίας του Ευρωκομμουνισμού" (1977), "Το άγνωστο πρώτο βιβλίο του Θέμου Κορνάρου" (1978), "Ανορθόδοξοι έρωτες ορθόδοξων κληρικών" (1979), "Γιώργος Σιδέρης, ο ποιητής της Αντίστασης και του χρέους" (1980), "Σκιαγραφήσεις" (1983), "Το ΟΧΙ του γίγαντα λαού" (1985), "Τότε, τα χρόνια της χούντας" (1994), "Ιστορία και Επικαιρότητα"(1995).






Πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους Ευβοϊκός Λόγος Τεύχος 1 Μάρτης 1958

Δεν υπάρχουν σχόλια: