Ιούνιος 2019 Βόλος: Έκθεση στο Giorgio De Chirico"
Οι πίνακες ζωγραφικής της Ελένης Παύλου – Grossman είναι εμπνευσμένοι από τις ανασκαφές του συζύγου της στην Αίγυπτο, του Γερμανού αρχαιολόγου Peter Grossmann. Μετέφερε έτσι στον καμβά της όσα αντίκριζε στο πλευρό του επί σειρά δεκαετιών, σε ιερούς τόπους της Ορθοδοξίας.
Η Χαλκιδαία ζωγράφος και σκηνογράφος χθες βρέθηκε στο Βόλο, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσής της από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρο Β’ στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» με τίτλο «Ιερά Προσκυνήματα στην Αίγυπτο. Άγιος Μηνάς Μαριώτης, Αγία Αικατερίνη Σινά, Ιερά Μονή Φαράν».
Κάθε φορά που στέκεται απέναντι από τα έργα της, παραδέχεται πως της ξυπνούν αναμνήσεις από τη ζωή της στην Αίγυπτο, όπου πρωτοβρέθηκε το 1965, ακριβώς δύο χρόνια μετά τον γάμο της. «Περνά από μπροστά μου κάθε στιγμή που έζησα στο παρελθόν κι έτσι γεννήθηκαν τα έργα που έχουμε στην έκθεση», εξομολογήθηκε χαρακτηριστικά.
Ακολούθησε τον άνθρωπο, με τον οποίον μοιράζεται μέχρι σήμερα τη ζωή της, όταν εκείνος έκανε ανασκαφές στην αιγυπτιακή γη για λογαριασμό του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (Deutschen Archäologischen Instituts). «Η ζωή μου ολόκληρη ήταν εκεί», πρόσθεσε με νόημα η κ. Παύλου-Grossmann, η οποία χθες παρουσίασε στον Βόλο μία δουλειά ετών.
Ζωγράφιζε στο εργαστήριό της, αλλά και στην έρημο και χάρη στο ταλέντο της, αποτύπωσε με ιδιαίτερο τρόπο όλα αυτά τα μέρη που βρέθηκε, με την αξεπέραστη αρχαιολογική, αλλά κυρίως θρησκευτική αξία. «Ήμουν μεταξύ ζωγραφικής και γραψίματος. Έχω γράψει πάρα πολύ κι εύχομαι τώρα να τυπωθούν κι αυτά. Περίπου σαν ημερολόγιο ανασκαφής. Συνέθετα μέχρι και ποιήματα για όσα βρίσκαμε», είπε στη συνέχεια για την εικαστική προσέγγισή της στον χριστιανικό κόσμο της Αιγύπτου.
Επιχειρώντας μία αναδρομή στο παρελθόν, η κ. Ελένη Παύλου-Grossmann θυμήθηκε όσα συνάντησε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 στην Αίγυπτο: «Όταν πήγαινα, δεν ήξερα τι θα βρω στον δρόμο μου. Τελικά έζησα εκεί για 55 ολόκληρα χρόνια και δεν βίωσα κάποια άσχημη κατάσταση, παρότι οι Αιγύπτιοι είναι μουσουλμάνοι, ενώ εμείς χριστιανοί. Μπορούμε να τους έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. Είναι πολύ καλά τοποθετημένοι απέναντί μας. Ο κάθε λαός μπορεί να αισθάνεται διαφορετικά, αλλά από την αρχαιότητα υπάρχει βαθιά επαφή του Ελληνισμού στην Αίγυπτο», είπε.
Λάτρης της Ιστορίας, δεν διστάζει να παραδεχθεί πως στη χώρα της Βόρειας Αφρικής συνάντησε το… πεπρωμένο της: «Από παιδί σπούδαζα μουσική. Όταν ήμουν 20 χρόνων σκέφτηκα πως ήθελα να γίνω μαέστρος. Όμως, τότε αναρωτήθηκα εάν υπήρχε άλλη Ελληνίδα μαέστρος. Έψαξα αρκετά, αλλά δεν βρήκα καμία εκείνη την εποχή. Έτσι αφοσιώθηκα στη ζωγραφική. Αρχικά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα κι έπειτα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης. Όμως, το πραγματικό μυστικό ήταν πως ήθελα να παντρευτώ αρχαιολόγο, ήταν σκοπός ζωής για μένα. Βλέπετε, οι γονείς μου ήταν εκπαιδευτικοί και χάρη σ’ εκείνους λάτρευα από παιδί την Ιστορία. Κι έτσι όλα πήραν τον δρόμο τους».
Πηγή: e-thessalia.gr
Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1939
Στον δικτυακό της τόπο μπορείτε να μάθετε τα πάντα για την δημιουργό.
.........................................................................................................
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου