Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Εύη Σαραντέα - Μίχα : Εικαστικός - Συγγραφέας


Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένα σύμπλεγμα άνω των 33 γραναζιών, ένα όργανο που συγκέντρωνε όλες τις αστρονομικές γνώσεις των αρχαίων Ελλήνων του 2ου αι π.Χ. για τον Κόσμο. Η ζωγράφος Εύη Σαραντέα συνέλαβε την ιδέα της απεικόνισης του αστρονομικού μηχανισμού μέσα σε έναν Κόσμο - κόσμημα, που αποδίδεται σαν ένας γαλαξιακός ναός. Ο ναός στηρίζεται στη σταθερά της βαρύτητας, της παγκόσμιας έλξης, τη σταθερά του Πλανκ, σε νόμο του Κέπλερ. Δεν γνωρίζουμε τις μορφές των επιστημόνων που συνέβαλαν στην κατασκευή του. Έχουν ζωγραφιστεί σαν φλόγες μέσα σε ένα χρώμα βυθού ή σύμπαντος. Η ζωγράφος ήθελε να δώσει τη μαγεία της φύσης, το θαύμα της επιστήμης. Τα νερά, αποδίδονται ως αντανακλάσεις του Χρόνου. Η πολυτιμότητα του ανθρώπινου (ελάχιστου) χρόνου, με το χελιδονάκι, στους κύκλους των εποχών. Η έφεση του ανθρώπου για την Τέχνη - άλλο επίτευγμα του νου - με εικονίσματα ερωτικών αγαλμάτων στον γαλαξιακό ναό].
Ο πίνακας πραγματοποιήθηκε με τις πολύτιμες συμβουλές του Καθηγητή Φυσικής Διαστήματος κ. Ξενοφώντα Μουσά.
(Το κείμενο συνόδευε τον πίνακα που εκτέθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, από 2013-2016).



 Αμβούργο. Στην Έκθεση πορτρέτων αρχαίων φυσιογνωμιών

Σύντομο βιογραφικό:
Μεγάλωσε στην Αθήνα.Σπούδασε ζωγραφική στο Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας, με δασκάλους τους Α. Αντωνόπουλο, Ι. Βετσοπούλου, Γ. Ζιώγα, Χ. Μυταρά, Ελ. Μωραΐτη, Δ. Παπαδόπουλο, Λ. Πατρασκίδη, Μ. Στεφανίδη. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έχει ζωγραφίσει τις αναπαραστάσεις Ανθρώπων που προορίζονται για το Παλαιολιθικό Μουσείο της Ν. Αρτάκης. Είναι συνεργάτης του Θεάτρου «Αεικίνητον» Χαλκίδας (σκηνικά, κοστούμια). Έχει διδάξει Ιστορία Τέχνης στη Σχολή Ραχούτη – Γκίκα Χαλκίδας. Σχεδιάστρια, ερευνήτρια και συλλέκτρια λίθινων προϊστορικών εργαλείων. Έχει ανακαλύψει εργαστήρια κατασκευής παλαιολιθικών εργαλείων στη Ν. Αρτάκη και στη Μακρυκάπα Ευβοίας. Της έχουν απονεμηθεί μετάλλια από την Ευβοϊκή Αρχαιόφιλο Εταιρεία (1992) και την Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών (2004). Έχει πτυχίο Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Το ηλεκτρονικό σπίτι της... Εξαιρετικές παρουσιάσεις σπουδαίων δημιουργιών.

Απόσπασμα από το βιβλίο της "Το εντός άγαλμα".
"ένα μικρό δείγμα, του πώς οι αρχαίοι γλύπτες ανδριάντων προσπαθούσαν να αποδώσουν, όχι μόνο τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά των τιμώμενων με ένα άγαλμα προσωπικοτήτων, αλλά και το εσώτερο ψυχικό και πνευματικό μεγαλείο τους, το εντός άγαλμα. Σαν παραδείγματα προς μίμηση... Στο μέρος "Η μορφή του στην τέχνη", θα δείτε πως ο στόχος των καλλιτεχνών ήταν η εικόνιση του όλου μιας προσωπικότητας, όχι μόνο το απέξω".
Πατήστε τον σύνδεσμο...




Δημιουργίες
............

Ζωγραφική σε ξύλο

Αχ... Μάνα μου
Ρόδια (λεπτομέρεια)
Στεφάνι από ανθούς ροδιάς
Συρματόπλεγμα που μεταμορφώνεται σε κλαδί ελιάς


Φαντασιακά

Πορεία αγαλμάτων προς το Κόκκινο Σπίτι της Χαλκίδας
αστρικός δρόμος και βροχή από συρματοπλέγματα
Καράβι
Ρολόι από χελιδονάκια
Το σπλάγχνο της
Αστρικά
Ανθός ροδιάς στην αστρική σκακιέρα
Αστρικό σκάκι
Αστρικό τέμπλο
Αστρικό τείχος
Εξέλιξη;
Η έκρηξη του συμπαντικού ροδιού
Ο αετός
Τα τείχη
Κύματα κεντημένα με ερωτικά ζεύγη
Για το νερό
Το σπίτι
Η Μνήμη που γνέθει τα νερά
Σταγόνες
Το νερό(κολάζ)
Διάφορα
Aφίσα για την Εκάβη
Μάτι
(Ο τίτλος μέσα στη ζωγραφιά)
Έκσταση (ή η Γονιμοποίηση της Γης)
Φως και Οίνος.(Το θέατρο του Κόσμου.Από τις πύλες του γαλαξιακού σκηνικού εκχέεται οίνος κόκκινος το αίμα του Διόνυσου)
Σφαγείο
(Συνοδευτικό κείμενο: Τον τοίχο ενός σφαγείου κάλυπτε μία μεταλλική επιφάνεια. Αντανακλούσε τα απέναντι κτήρια και ένα κόκκινο αμάξι. Παραμορφωμένη όμως από κτυπήματα, έδινε μία εικόνα άλλη. Φωτογράφισα την επιφάνεια: Σαν να φαινόταν μια μορφή “ψυχής”, σε τρεις καταστάσεις: Αριστερά επάνω, η μορφή βρισκόταν σε κατάσταση ηρεμίας. Στη συνέχεια, έξαφνα, ταρασσόταν, έχανε την ισορροπία της και ακολούθως γκρεμιζόταν σε μιαν αιμάσσουσα άβυσσο…. Θύμιζε τον στίχο του Σολωμού «Άστραψε φως κι εγνώρισεν ο νιος τον εαυτόν του»… Ζωγράφισα την “σκηνή” αυτή. Mε μικρές ζωγραφικές παρεμβάσεις εμφανίστηκε ένα άλλο σφαγείο: αυτό της ΑΝΕΡΓΙΑΣ, της βίας και της απώλειας δυνατότητας δημιουργίας: Πλήθη συνωστιζόμενα σε πόρτες, «κατακρήμνιση» ανθρώπων και βιβλίων, σπασμένες βάρκες μεταναστών, αναζήτηση τροφής σε σκουπίδια, βία, απόγνωση, πώληση οργάνων, παιδική πορνεία…, και κάπου, ένας χορός αυτοπυρπολούμενων).

Αναπαραστάσεις Αρχαίων αγαλμάτων

Αφροδίτη της Μήλου
Κόρη με τα αμυγδαλωτά μάτια
Φρύνη (ή Αφροδίτη) του Πραξιτέλη

Αναπαραστάσεις αρχαίων φυσιογνωμιών, προερχόμενες από μελέτη των γλυπτών τους
ΑΝΤΙΣΘΕΝΗΣ
ΗΡΟΔΟΤΟΣ
ΠΙΝΔΑΡΟΣ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΑΙΣΧΥΛΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ
ΗΣΙΟΔΟΣ
ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ
ΟΜΗΡΟΣ


προϊστορία.

Αναπαράσταση ανθρώπου του Νεάτερνταλ, κατά Ε. Σαραντέα.

                           
Φανερωμένη. Ογκώδες εργαλείο δίπλευρης επεξεργασίας 22 εκατοστών.




Επιστημονικές Εργασίες.





......................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: