Ό,τι πληροφορίες, έως τώρα, για τον Σαμιώτη επαναστάτη ποιητή.
Α) Περιοδικά...
Β) Περιοδικά...
O εθνικός ποιητής της αγωνιζόμενης Σάμου, ο πιο μεγαλόπνευστος πατριώτης και βάρδος του Εικοσιένα σε πανελλήνια κλίμακα, ύστερα από το Σολωμό και τον Κάλβο, αναδείχθηκε πραγματικός ποιητικός γενάρχης της Νεοσαμιακής γραμματείας. Αφού τελείωσε την Πορφυριάδα Σχολή στο Καρλόβασι ο Κλεάνθης, διψώντας για μάθηση πήγε κοντά στο θείο του Λυκούργο Λογοθέτη στη Σμύρνη και συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Ευαγγελική Σχολή. Αργότερα μυηθήκε στη Φιλική Εταιρεία και πήρε το επώνυμο Κλεάνθης.
Όταν ξέσπασε η Ελληνική επανάσταση, ο Κλεάνθης ήρθε με το θείο του στη Σάμο και μαζί του σαν στρατιώτης και σαν γραμματέας αγωνίστηκε, κρατώντας απ' το ένα χέρι το σπαθί του πρόμαχου της πατρίδας και αγωνιστή της ελευθερίας και από το άλλο τη βάρβιτο της ποίησης και της μουσικής, με την οποία εξυμνούσε και τραγουδούσε τα υπερθαυμάσια κατορθώματα του Σαμιακού λαού σαν πνευματικός του ηγέτης και βάρδος των αγώνων του. Παντρεύτηκε την ωραιότατη σαμιώτισσα της εποχής Κλεοπάτρα ή Πάτρα, όπως την έλεγε ο ίδιος, κόρη του χιλίαρχου της Σάμου καπετάν Σταμάτη Γεωργιάδη.
Κατά την μετανάστευση των Σαμίων στην Εύβοια έφυγε κι ο Κλεάνθης με τη γυναίκα του. Από τις κακουχίες όμως η Κλεοπάτρα αρρώστησε και πέθανε από πρόωρο τοκετό το 1834 στην Κάρυστο. Ο άτυχος σύζυγος βυθίστηκε τότε σε βαρύ πένθος. Ύστερα από το θάνατο της γυναίκας του ο άμοιρος ποιητής περνούσε τις ημέρες του μέσα στον πόνο και τη συλλογή. Στα 1835 έφυγε από την Κάρυστο κι εγκαταστάθηκε ως έφορος κοντά στους συνοικισμένους στη Χαλκίδα συμπατριώτες του, αλλά δεν μπόρεσε να βαστάξει το πένθος της αξέχαστης Πάτρας του και στις 9 του Σεπτέμβρη 1839 πέθανε από μαρασμό, πριν συμπληρώσει ακόμα τα σαράντα χρόνια της πολυτάραχης ζωής του.
ΠΗΓΗ: Γιώργου Βαλέτα, Η πνευματική Σάμος Β. Περιοδικό Σαμιακή Επιθεώρηση Αρ. Τεύχους 24, Ιούλ
Το κείμενο παρατίθεται από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Σάμου
http://www.samos.gr/karlovassi/sites/Kleanthis.htm...
Γ) Το βιβλίο...
Γεώργιος Κλεάνθης (1801-1839)
Περίληψη
Αποτελεί προνόμιο του Σαμιακού '21 ότι, κοντά στους μεγάλους πρωταγωνιστές του, ανάδειξε την ιδιότυπη μορφή του βάρδου της Σαμιακής Επανάστασης Γεωργίου Κλεάνθη. Μια μορφή πολυσύνθετη αγωνιστή, ποιητή, μουσικού και ανυποχώρητου υπερασπιστή των ιδεολογικών στόχων της Ελληνικής Επανάστασης. Η παραμερισμένη και σχεδόν άγνωστη αυτή μορφή, που μόλις πρόσφατες έρευνες άρχισαν να φωτίζουν το πραγματικό της ανάστημα, αποκαλύφθηκε έτσι σαν μια μοναδική φυσιογνωμία του Ελληνικού Αγώνα. Η σχετική προσπάθεια ξεκίνησε μέσα στην προηγούμενη δεκαετία, με δημοσιεύσεις άρθρων και ανακοινώσεων στο περιοδικό "Σαμιακή Επιθεώρηση" και τη διοργάνωση ομιλιών, συνεδρίων και εκδόσεων, που η πρωτοβουλία τους είχε την ίδια πάντα αφετηρία, πρόθυμα όμως υιοθετήθηκε και συνεχίστηκε και από άλλους πολιτιστικούς φορείς της Σάμου. Στην έκδοση που κρατάτε στα χέρια σας περιλάβαμε όσο και όποιο υλικό προσωπικά επεξεργαστήκαμε και επώνυμα παρουσιάσαμε σ' όλες τις παραπάνω δημοσιεύσεις και εκδηλώσεις. Με σκοπό να δοθεί σ' ένα ενιαίο τόμο μια συνοπτική σκιαγράφηση της προσωπικότητας του Κλεάνθη, φτιαγμένη με όλο αυτό το σκόρπιο υλικό, και που θα είναι, όπως ελπίζουμε, πιο εύληπτη και χρήσιμη για τον αναγνώστη. Χρειάστηκε φυσικά να αναδιαρθρωθούν και να συμπληρωθούν κατάλληλα τα επιμέρους κείμενα και στοιχεία, για την προσαρμογή τους στη μορφή βιβλίου, όσο αυτό ήταν δυνατό. Επίσης προστέθηκαν επιλογές από δημοσιευμένα ή ανέκδοτα κείμενα και μουσικά κατάλοιπα του Κλεάνθη, οι "Μύθοι" του, η βιογραφία του από τον Δημοσθένη Σουβαλτζή και ο επικήδειός του από τον φίλο του και συναγωνιστή του Ιωάννη Λεκάτη. Τα τελευταία αυτά κείμενα - ντοκουμέντα καταχωρήθηκαν για να διασωθούν από τέλεια εξαφάνιση, αφού τα μοναδικά βιβλία όπου περιέχονται είναι οι εντελώς εξαντλημένες εκδόσεις του ίδιου του Κλεάνθη (1832) και του Δ. Σουβαλτζή (1871). [...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)
Γεώργιος Κλεάνθης (1801-1839)
Συγγραφείς: Κώστας Καραθανάσης
Εκδότης: Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
Μορφή: Μαλακό εξώφυλλο
Έτος έκδοσης: 1995
Αριθμός σελίδων: 142
Κωδικός ISBN-10: 9609015204
Κωδικός ISBN-13: 9789609015202
Δ) Περισσότερα...
Συνέδριο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου