Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Νίκος Τσιφόρος (1909-1970) : Συγγραφέας, Σεναριογράφος, Δημοσιογράφος και Σκηνοθέτης.


Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1909 με καταγωγή του πατέρα του από τη Λίμνη Ευβοίας, ο οποίος ήταν επιχειρηματίας. Η μητέρα του καταγόταν από την Κάρυστο. Μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε νομική και πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα, όπου έζησε ως το θάνατό του. Ήταν ευρυμαθής και μιλούσε ξένες γλώσσες. Δούλεψε στα καράβια, έγινε εκτιμητής καπνών. Άσκησε τη δικηγορία για μικρό χρονικό διάστημα, σύντομα όμως στράφηκε στο χώρο των γραμμάτων και καταστάλαξε ως συγγραφέας και κωμωδιογράφος, συνεχιστής της παράδοσης ενός Σουρή, ενός Λασκαράτου και ενός Ροϊδη. Το έργο του χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: Ιστορικά έργα και Ηθογραφίες. Πρωτοεμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής με το θεατρικό έργο Η πινακοθήκη των ηλιθίων και ακολούθησαν πολλές θεατρικές επιτυχίες του, τις περισσότερες από τις οποίες έγραψε σε συνεργασία με τον Πωλ Βασιλειάδη. Ενδεικτικά αναφέρουμε τίτλους έργων του, όπως Η κυρία του κυρίου, Γάντι και σαρδέλα, Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος, Οι γαμπροί της Ευτυχίας, Το έξυπνο πουλί, Ο Κλέαρχος η Μαρίνα κι ο κοντός. Πολλά έργα του μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο με εξίσου μεγάλη επιτυχία, ενώ ο ίδιος ο Τσιφόρος ασχολήθηκε με την κινηματογραφική σκηνοθεσία και το σενάριο. Παράλληλα έγραψε πολλά ευθυμογραφήματα καταδεικνύοντας τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας.
Από τα ιστορικά έργα του ενδεικτικά αναφέρουμε: Ιστορία Ηνωμένων Πολιτειών, Ιστορία της Αγγλίας, Ιστορία της Γαλλίας κ.ά...
Αφηγήθηκε την κατάκτηση της Νοτίου Αμερικής στο "Ρεμάλια Ήρωες".
Έγραψε για την "Φραγκοκρατία στην Ελλάδα" και για τις "Σταυροφορίες".
Επίσης έγραψε και την "Ελληνική Μυθολογία" με τον δικό του συναρπαστικό τρόπο. Ο εκδότης Λάμπρος Γάτης εξέδωσε την "Ελληνική Μυθολογία" σε δίτομο Κόμικ για πιο εύκολη πρόσβαση του κοινού στα νοήματα του βιβλίου. Παράλληλα έκανε και μια έκδοση στα Αγγλικά ώστε το έργο (το Κόμικ") να γίνει ευρύτερα γνωστό και πέραν της Ελλάδος.
Αξίζει να τονιστεί ότι τα ιστορικά έργα τα έγραψε στην "αργκώ", στην γλώσσα των περιθωριακών. Θέλησε έτσι να δώσει την πραγματική υπόσταση, κατά την κρίση του, των πρωταγωνιστών της ιστορίας.
Εκείνο που τον οδήγησε στον "κόσμο της πιάτσας" ήταν η γνησιότητα που διέκρινε μέσα σ΄αύτόν. Ήρθε σε επαφή μαζί τους, τους γνώρισε και απέσπασε την εμπιστοσύνη τους. Από αυτή τη σχέση βγήκε η τριλογία: "Τα παλιόπαιδα τα ατίθασα", "Παραμύθια πίσω από τα κάγκελα", "Τα παιδιά της Πιάτσας". Με τα έργα αυτά ο Τσιφόρος καταξιώθηκε ως μεγάλος ηθογράφος και ως "Ο ποιητής της κουρελιάρικης φιλοσοφίας".
Παγκόσμιος Χιουμορίστας" και "Μέγας Αυτοσαρκαστής. 
Κάποιες φράσεις του:
"Βράστα! Σαχλαμάρες προς εξοικονόμηση του επιουσίου!. Μεταξύ μας, πάντα σκέπτομαι να γράψω κάτι που να αξίζει τον κόπο, κάτι που να το σέβομαι, ο ίδιος εγώ, αλλά δεν με αφήνει η ρουτίνα και να δεις που στο τέλος δεν θα τα καταφέρω! Θα αναχωρήσω ένδοξος και μέτριος. Θα λένε ανέκδοτά μου γιατί, αλήθεια, καμιά φορά πετάω κάτι εξυπνάδες...
Άστα! Άστα να παν να χαθούνε! Κι άμα δεν υπάρχω, ρε παιδιά, πάλι στη Σταδίου θα τρακάρουν τ' αυτοκίνητα, πάλι τα κορίτσια θα φτιάχνουν τα μαλάκια τους στο μουραφέρ, πάλι οι φουκαράδες θα κουνάνε το κεφάλι τους "Τι θα φάμε σήμερα;". Η ζωή θα τρέχει πάνω από τον κόσμο και θα΄χει ξεπεράσει από ΄μένα. Την άνοιξη θα ρουφάνε οι μέλισσες το μέλι των λουλουδιών και του αγίου Παντελεήμονος θα γίνεται πανήγυρις μετ΄αρτοκλασίας στην οδό Αχαρνών. 
Πάνω στη γη απλώνεται η λησμονιά..."  

 
Πέθανε το 1970 από καρκίνο.

*Πολλά τμήματα του κειμένου έχουν παρθεί, αυτούσια, από το βίντεο-αφιέρωμα" της ΕΡΤ "Νίκος Τσιφόρος"


Πάσχα στο εστιατόριο του Ξενοδοχείου  Αίγλη στα Λουτρά Αιδηψού 
13-4-1958.
Στην παρέα ο Αλέκος Σακελάριος, ο Νίκος Τσιφόρος, ο Δημήτρης Γεροπαναγιώτου, ο Γιώργος Κιαπέκος και ο Γιάννης Δεσποτόπουλος. 
Φωτογραφία: Νίκος Πανταζώνης
Πηγή: " Η Αιδηψός και τα χωριά της " στο Facebook. 
https://www.facebook.com/aedipsostaxidi

Ο  Γιώργος Καραχάλιος φιλοτέχνησε το άγαλμά του στη Λίμνη Ευβοίας




Ένα κείμενο του Νίκου Τσιφόρου για την Χαλκίδα.
Από την έκδοση: "Διάμετρος" Ευρίπου Ακατάληπτες Παλίρροιες ...-2005 Επιμέλεια: Άγγελος Μαντάς



Η ΕΡΤ με αφιέρωμα της τίμησε τον Νίκο Τσιφόρο το 1987
Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο...




.......................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: