Ιατροφιλόσοφος από τις Κονίστρες. Γεννήθηκε το 1750 και πέθανε το 1837. Έμεινε ορφανός από πατέρα σε ηλικία 13 ετών. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στις Κονίστρες από τον ιεροδιάκονο της Αγ. Μαρίνας. Στάλθηκε στο Αγιο Όρος με κουμιώτικο καράβι για παραπάνω μόρφωση. Με τη βοήθεια του έξαρχου της Μονής της Λαύρας του Αγίου Όρους, που ήταν συγγενής του, πήγε στο Ιάσιο και στο Βουκουρέστι, όπου η ελληνική παιδεία γνώριζε ανάπτυξη. Από τους πλούσιους ομογενείς της Μολδοβλαχία και της μονής της Λαύρας στάλθηκε υπότροφος στη Δύση, όπου στο Πατάβιο της Ιταλίας σπούδασε ιατρική και φιλοσοφία. Η πρυτανεία του πανεπιστημίου τον προόριζε να καταλάβει έδρα του Πανεπιστημίου του Παρισιού, επειδή γνώριζε άριστα τα λατινικά.
Ο Κονίστριος αγωνίστηκε με τον Αγγελή Γοβιό των βρυσακίων, λαβαίνοντας μέρος και στη μάχη των Κριεζών. Συνεργάστηκε επίσης με το Νικόλαο Κριεζώτη. Έλαβε μέρος στις δύο εθνοσυνελεύσεις Επιδαύρου και Άστρους όπου έκανε σοφές προτάσεις στον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Του πρότεινε να ζητήσουν βοήθεια από τις μεγάλες δυνάμεις, γιατί ο αγώνας είναι άνισος και τα κάστρα δεν κερδίζονται ούτε με τα’ αυγά, ούτε με τις μπάλες.
Τότε ο Μαυροκορδάτος ρώτησε. «Τι να πρωτοκάνω; Ποιος θα συντάξει τα κείμενα των εκκλήσεων , αφού όλοι σας σχεδόν δεν ξέρετε να γράφετε ε λληνικά;». Και ο Κονίστριος απάντησε «Αναλαμβάνω εγώ να γράψω στη Γαλλική, την Ιταλική και τη Λατινική».
Όλοι τους στην Εθνοσυνέλευση έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Ο Μαυροκορδάτος βλέποντάς τον ντυμένο με τη βράκα και το φέσι, τοπική ενδυμασία του νησιού μας, είπε <<Ή μίλα όπως φορείς, ή φόρεσε όπως μιλείς>>. Στην επόμενη συνεδρίαση, ερευνώντας ο πρόεδρος να βρει το χθεσινό Ευβοιώτη, εξεπλάγη όταν τον είδε με ευρωπαϊκή άψογη ενδυμασία. «Έλα να συντάξουμε το υπόμνημα και τις εκκλήσεις» του λέγει .
«Τώρα φορείς όπως μιλείς».
Η προσφορά του στον αγώνα ,ηθική και υλική ήταν μεγάλη. Έκανε μια προσπάθεια να ιδρύσει στην Κύμη σχολή για να διδάσκονται τα παιδιά ανάγνωση, γραφή, αυτές τις γνώσεις τις είχαν ανάγκη οι κάτοικοι της περιοχής. Οι νέοι ασχολούνταν με τη ναυτιλία και το εμπόριο του κρασιού και του λαδιού. Έπρεπε να ξέρουν να γράφουν και να λογαριάζουν.
Πέθανε στην ιδιαίτερη πατρίδα του το 1837, αφού αξιώθηκε να την δει ελεύθερη. Τάφηκε με μεγάλες τιμές απ’ όλους τους κατοίκους των Κονιστρών και της περιοχής για τις μεγάλες υπηρεσίες που πρόσφερε στην επανάσταση. Την περιουσία του την άφησε για ίδρυση σχολών στις Κονίστρες. Δεν άφησε καμιά συγγραφή. Μετά την αποκατάσταση των πραγμάτων δεν πήρε, ούτε ζήτησε καμιά αμοιβή.Από τους μαθητές του πολλοί διέπρεψαν και διακρίθηκαν ως επιστήμονες: ο Ιωάννης Σπυρόπουλος, ο Νικόλαος Γεωργακόπουλος, ο Τάκης και ο Ιωάννης Μπαλάφας, ο ανιψιός του Χρίστος Ν. Κάραλης, ο γιος του Αποστολίδη, ο Λιανόπουλος μετέπειτα Διευθυντής της Εμπορικής Σχολής Χαλκίδας και πολλοί άλλοι. Το 1972 στήθηκε η προτομή του στο προαύλιο του παρεκκλησιού Κονιστρών «Άγιος Δημήτριος» απέναντι από το γυμνάσιο, με την επιγραφή: «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΥΣΟΧΟΟΣ Ή ΚΟΝΙΣΤΡΙΟΣ, ΙΑΤΡΟΦΙΛΟΣΟΦΟΣ, 1750-1837″
Πηγή: Δήμος Κύμης-Αλιβερίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου