Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Γιώργος Παπαστάμος (1930-2006) : Λογοτέχνης, Εκπαιδευτικός - Αγία Άννα, Βόρειος Εύβοια

 


Γεννήθηκε το 1930 στην Αγία Άννα και πέθανε το 2006. Στην Αγία Άννα πέρασε τα παιδικά του χρόνια κατά την περίοδο της Κατοχής, αλλά και ένα μέρος της εφηβείας του η οποία συνέπεσε με την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου. Αποπεράτωσε τις σπουδές του στη Χαλκίδα και εν συνεχεία φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία όπου τελειώνοντας, ως δάσκαλος, υπηρέτησε σε πολλά χωριά της επαρχίας και προς το τέλος της καριέρας του προήχθη σε Επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης και εν συνεχεία σε Σχολικό Σύμβουλο. 


Στις 31 Ιουλίου 2013 τιμήθηκε η μνήμη του από τους Αγιαννιώτες με την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων προεξάρχοντος του πρυτάνεως  Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Τ. Αλμπάνη.
Για τον "αλκοολικό του διαβάσματος", όπως αυτοαποκαλούνταν ο Γιώργος Παπαστάμος, μίλησε η καηγήτρια του Παν/μίου Ιωαννίνων και Αγιαννιώτισα Γεωργία Λαδογιάννη για τις εφηβικές του δράσεις, για την 40χρονη πορεία του στο χώρο των γραμμάτων,για την αφοσίωσή του στην μελέτη. " Μια φαντασία διαρκώς εξηρμένη, θα λέγαμε οτι μας δίνει την εντύπωση, όταν διαβάζουμε κείμενά του, ότι αυτός ο άνθρωπος έχει ολάνοιχτες όλες τις αισθήσεις του προς τη ζωή. Αχόρταγα τη ρουφάει και της ανταποδίδει την συγκίνηση που εισπράττει απ' αυτήν."
Έλεγε: " Παλεύω για να μην γίνουμε "μπουζούκια διπλόχορδα". 

Στην "Προοδευτική Εύβοια" του Δ. Δεμερτζή. Σε 3 συνέχειες : 
Η αγνοημένη απ' τους ιστορικούς της λογοτεχνίας Δεύτερη Μετα-Πολεμική Γενεά















Ποίηση του Γιώργου Παπαστάμου (κάποια...)












ΕΥΒΟΪΚΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ
( Του Κωστή Δεμερτζή στην "Νέα Προοδευτική Εύβοια )

12 01 2023

19 01 2023


27 01 2023

02 02 2023



Δεν υπάρχουν σχόλια: