Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Κωστής Δ. Δεμερτζής (1954- ) : Μηχανολόγος ΕΜΠ, Δικηγόρος, Μουσικολόγος, Συνθέτης, Εκδότης

Ο Κωστής Δεμερτζής με σπουδές Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου ΕΜΠ (1972-77), Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (1978-1983) και Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης (1983-1988), έχει εργαστεί σε δύο διδακτορικές διατριβές, μία στη Μουσικολογία (1997) και μία στη Νομική (2016). Είναι ενεργός δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ.Α., με τακτική αρθρογραφία σε νομικά περιοδικά (Δίκη, Νομικό Βήμα, Χρονικά Ιδιωτικού Δικαίου, Εφαρμογές Αστικού Δικαίου κ.ά.).
    Πιστός στην υπόσχεση προς τον πατέρα του συνέχισε την έκδοση της      "Προοδευτικής Εύβοιας" και έτσι στις δραστηριότητες του       προσετέθησαν και αυτές του Δημοσιογράφου-Εκδότη. Απομένει να δούμε με τι άλλο  θα καταπιαστεί αυτός ο Πνευματικός Εργάτης.

          Βίντεο:   

23 Ιανουαρίου 2020
   Στο παρακάτω βίντεο, στην αρχή, αναφέρεται ένα βιογραφικό του Κωστή Δεμερτζή όπως το ανάγνωσε η φιλόλογος κ. Σούλα  Παπαγεωργοπούλου... Ακολουθεί όλο το βίντεο με την εκδήλωση: 
Διάλεξη Κωστή Δεμερτζή για Γιάννη Σκαρίμπα 
(ανάρτηση στο YouTube κανάλι του κ. Παναγιώτη Ανδριόπουλου τον οποίο και ευχαριστώ).


14 Δεκεμβρίου 2019
Το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες, στο πλαίσιο του Μουσικού Εργαστηρίου Σύνθεσης και Εκτέλεσης που διευθύνει ο συνθέτης Αλέξανδρος Καλογεράς, Δρ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και καθηγητής του Berklee College of Music της Βοστώνης, διοργάνωσε διάλεξη του θεολόγου και μουσικού Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου, με θέμα:
  «Η Μάγισσα της Αραπιάς» του Βασίλη Τσιτσάνη, του Νίκου Σκαλκώτα και του Μάνου Χατζιδάκι. 
Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, 6 μ.μ., στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου (Αραχώβης 39, Εξάρχεια). 
Μετά τον Π. Ανδριόπουλο μίλησε διεξοδικά για την προσφορά του Ν. Σκαλκώτα στην νεοελληνική μουσική, ο μουσικολόγος και ειδικός στο έργο του Σκαλκώτα,
  Κωστής Δεμερτζής. 
(ανάρτηση στο YouTube κανάλι του κ. Παναγιώτη Ανδριόπουλου τον οποίο και ευχαριστώ).


"Παρασκήνιο": Νίκος Σκαλκώτας (7-2-2013)
Στην εκπομπή μιλούν ο πιανίστας και μαέστρος Γιώργος Χατζηνίκος, ο μουσικολόγος Κωστής Δεμερτζής, ο διευθυντής ορχήστρας Νίκος Χριστοδούλου και ο συνθέτης Χάρης Βρόντος. Εμφανίζονται επίσης, μέσα από υλικά αρχείου, συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες του Νίκου Σκαλκώτα.


«Προς Εκκλησιασμόν» ~ Κωστής Δεμερτζής
Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης.
Στην 61η εκπομπή προσκεκλημένος ο Κωστής Δεμερτζής.
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.


14 11 2023


Καλλιτεχνικά

Παραθέτω έργα του Κωστή Δεμερτζή από αυτά που έχουν αναρτηθεί στην "Προοδευτική Εύβοια". Είναι έργα των νεανικών του χρόνων.
 "Νέα Προοδευτική Εύβοια" 27 03 2020
"Νέα Προοδευτική Εύβοια" 09 04 2020
"Νέα Προοδευτική Εύβοια" 01 05 2020



"Προοδευτική Εύβοια" 15 05 2020

Κωστής Δεμερτζής : "Το δάσος" - 1970

Ένα mail της 23/06/20 από τον Κ.Δεμερτζή στον Γ.Βουτσή

"Βλέπω, βρήκες και χωρίς την δική μου βοήθεια τα χρώματα των παραθύρων και της σκεπής του 'Παλίρροια". Ξέρεις, με το να τα βλέπουμε σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες, λέγαμε ότι ήταν κι αυτά ασπρόμαυρα, όπως με το να βλέπουμε ξεβαμμένα τα αγάλματα των αρχαίων Ελλήνων λέγαμε ότι ήταν λευκά (ενώ ήταν με έντονα χρώματα). 
Στα τελευταία 'ΝΕΑ' μοιράσανε και τον Β΄ τόμο μιας παλιάς ανθολογίας μαθητικών κειμένων και σχεδίων, με ειδοποιήσανε ότι είχε έναν δικό μου πίνακα μέσα, που τον είχα ζωγραφίσει 16-17 χρονών, και το αγόρασα. Όντως, είχε (ασπρόμαυρο) ένα "δάσος" (σου το επισυνάπτω). 
Αλλά αυτό που με εντυπωσίασε, και θέλω να σου γράψω, είναι ένα από τα εξαιρετικά ποιήματα της Ανθολογίας, την "Μικρή μας Πολιτεία", ενός Λαρισσαίου, Ηλία Γ. Κόκκινου, Τάξις Στ΄, α΄ Γυμνάσιον Αρρένων Λαρίσης. 
Σου το αντιγράφω εδώ: 
Φτιάξαμε μια μικρή ροζ πολιτεία
στην άκρη ενός καθάριου ποταμού
μέσα σε εύφορες κοιλάδες
κι ολοπράσινα λιβάδια. 
Τίποτα δεν ξεχάσαμε να της προσθέσουμε. 
Είχ' εκκλησιά, σκολειό, εργοστάσια. 
Μόνον οι άνθρωποι της έλειπαν. 
ήτανε λίγοι και πάντοτε περαστικοί ... 
Όταν θυμάμαι - ή βλέπω - την παλιά Χαλκίδα, σκέφτομαι αν, σήμερα, θα την κατοικούσαν οι κάτοικοι που υπάρχουν ΣΗΜΕΡΑ στην πόλη. 
Ή θα κάνανε ουρές στην Πολεοδομία για να την γκρεμίσουνε - δεν βλέπεις τι γίνεται με το σημερινό κουφάρι της παλιάς αγοράς; 
(είναι αισιόδοξο το ότι, λίγοι σοβαροί νοσταλγοί το υπερασπίζονται, ακόμα και προβλέποντας ότι 'οι Μήδοι επιτέλους θα διαβούνε'. Αλλά - έστω ότι το σώζεις - και το ξανακάνεις λειτουργικό: ποιοι θα το κατοικήσουνε, ποιοι θα το δουλέψουνε, ποιοι θ' αγοράσουν από εκεί; - ποιοι θα το λειτουργήσουνε, δηλαδή;). 
Με τον πατέρα μου, όντως, μια φορά που πηγαίναμε στην Αθήνα (στο 'Λαϊκό"), φέτος, σχολιάζαμε έντονα την αδιάφορη σε βαθμό κακουργήματος αρχιτεκτονική της πόλης. 
"Αυτό σου δείχνει τι λαός - αν λέγεται λαός - κατοικεί σ' αυτά τα κουτιά', του λέω. 
Αν είναι σκουπιδοτενεκές, "ο σκουπιδοτενεκές λέει πάντα την αλήθεια" 
(έχω ένα άρθρο με αυτό τον τίτλο στο "επί του πιεστηρίου' φύλλο της Π.Ε.)



Ο πατέρας, Δημήτρης Κ. Δεμερτζής (1926-2020)
"Νέα Προοδευτική Εύβοια" 09/06/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια: